Liikeanalyysilla etsitään ratkaisuja työhyvinvoinnin parantamiseen
Työ kuormittaa ihmistä sekä henkisesti että fyysisesti. Fyysistä kuormitusta työssä aiheuttavat muun muassa työasennot, liikkeet ja fyysisen voiman käyttö. Kun työ kuormittaa liikaa suhteessa työntekijän ominaisuuksiin tai toimintakykyyn, seuraa jollain aikavälillä ongelmia. Työn liiallinen kuormittavuus on suoraan yhteydessä esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinvammoihin.
Kaikki työ haastaa fyysisen rasituksen myötä työhyvinvointia
Työn fyysisestä rasituksesta tulee usein ensimmäisenä mieleen voimakkaasti fyysistä kuntoa tai toimintakykyä haastavat työtehtävät. Työn rasitus ei kuitenkaan ole vain perinteisesti fyysiseksi työksi luokiteltavien tehtävien ongelma. Fyysistä rasitusta ilmenee myös staattisessa työssä, jossa esimerkiksi istutaan tai seisotaan paljon. Oikeastaan voidaan ajatella, että kaikista työtehtävistä koituu fyysistä rasitusta.
Liikeanalyysia hyödynnetään mm. seuraavissa työhyvinvointiin ja sen kehittämiseen liittyvissä näkökulmissa:
- Voidaan paikantaa tietyt kehon alueet, jotka ovat alttiita liialliselle kuormitukselle tai vaaroille.
- Raportit auttavat analysoimaan mahdollisten fyysisten ongelmien alkuperäiset syyt työympäristössä tai tehtävissä.
- Ehdotetaan mahdollisia muutoksia työympäristöön tai työasentoihin kuormituksen vähentämiseksi
- Tulosten ja analyysien dokumentointi ja hyödyntäminen osaksi työturvallisuusraportointia.
- Todennetaan esimerkiksi ergonomisten työvälineiden vaikutusta kuormituksen vähentämisessä.
Liikeanalyysissa haetaan kehityskohtia organisaatiolle, mutta myös yksilöille
Fyysisen rasituksen aiheuttaessa ongelmia vasta pitkällä aikajänteellä on kuormittavuuden vaiheita monesti vaikea havaita. Liikeanalyysi voikin tarjota tärkeää dataa ja erinomaisen esimerkin siitä, miten työhyvinvointia voidaan parantaa jo ennen kuin varoittavia esimerkkejä ehtii syntyä.
Liikeanalyysissa pyrimme löytämään yleisesti rasittavia työskentelyn tapoja tai maneereja, jotka toistuvat mahdollisimman suuren otannan työssä. Jokainen työntekijä on yksilö, jonka eriävien tapojen tai fyysisten ominaisuuksien myötä työskentelyn tapoja on yhtä paljon kuin tekijöitä. Siksi mittauksista ei voikaan vetää yhtä, kaikkia koskevaa janaa, vaan jokainen on huomioitava myös omine yksilöllisine ominaisuuksineen ja tapoineen. Yleisesti on kuitenkin tiedossa, että tietyt tavat tehdä työtä kuormittavat tuki- ja liikuntaelimistöä kuin toiset. Fysiikan lait ovat kaikille samat.
Vammojen hoitamisesta strategisesti kohti ennaltaehkäisevää työtä
Ensimmäinen askel kohti työn kehittämistä on se, että ongelmia aiheuttavat tekijät pystytään havaitsemaan ja niihin puuttumaan jo ennen, kuin varsinaisia ongelmia ehtii syntyä. Työhyvinvoinnin kehittämisessä fokuksen on oltava jatkuvasti askeleen edellä ongelmia, niiden ennaltaehkäisemisessä: millä tavoin työtapoja ja työskentelyn kulttuuria voidaan muokata siihen suuntaan, että erilaisten kuormittavien tekijöiden määrä saataisiin minimoitua. Kestävien työtapojen löytäminen on tärkeää työhyvinvoinnin kannalta, mutta myös osa strategista työtä vastuullisesti toimivissa yrityksissä.
Liikeanalyysi työterveyden ja työhyvinvoinnin tueksi
Työskentelyn kuormittavia ja ongelmia aiheuttavia vaiheita voidaan kehittää. Liikeanalyysin avulla voidaan saada tärkeää lisätietoa työssä ongelmalliseksi koetusta fyysisestä rasituksesta, Käytännössä mittaukset tehdään liikeanalyysipuvulla, havainnollistamalla töitä ja sen kuormittavia vaiheita. Tulokset analysoidaan, jonka jälkeen annetaan dataan perustuva ohjeistus, jonka avulla havaittuihin ongelmiin voidaan puuttua.
Parhaassa tapauksessa tuloksia analysoidaan yhdessä työterveyden kanssa, ehkä osana laajempia työhyvinvoinnin palveluita, jolloin työfysioterapeutit saadaan mukaan analysoimaan mittauksia ja varsinkin ehdottamaan kehittämisen toimenpiteitä. Näin työhyvinvoinnin tukemista ja kehittämistä voidaan johtaa tiedolla.
Mekin kehitämme ja kehitymme jatkuvasti
Jos työn ja työhyvinvoinnin kehittäminen liikeanalyysia hyödyntäen olisi valmis tuote, sitä olisi varmasti tarjolla useamman toimijan taholta. Tosiasiassa mekin kehitämme jatkuvasti palveluamme ja sitä, miten teknologia ja asiantuntemuksemme voisi entistä luontevammin tukea toisiaan. Itse mittauksesta meillä on pitkä kokemus, mutta teemme jatkuvasti työtä mittausprosessien keventämiseksi ja saadaksemme mittaustulokset ja niistä tehtävät ohjeistukset nopeammin asiakkaan hyödyksi. Tässä on tietysti hyvänä apuna jokainen erillinen asiakastarina. Jos voimme jokaisessa toimeksiannossamme olla parempia kuin edellisessä, niin kuljemme oikeaan suuntaan.
Yksi asia on kuitenkin varmaa: kerromme mielellämme lisää liikeanayysista ja jaamme näkemyksiämme siitä, miten sen avulla voitaisiin parhaiten kehittää juuri teidän organisaationne työhyvinvointia.
Ota yhteyttä, kerromme mielellämme lisää