Työhyvinvointia haastavia tekijöitä organisaation arjessa

Työhyvinvointia haastavia tekijöitä organisaation arjessa – ovatko nämä asiat kunnossa sinun työyhteisössäsi?

Työhyvinvoinnin kehittäminen ja ylläpitäminen organisaatiossa ei ole pelkästään henkilöstön tai johdon vastuulla, vaan kyse on kaikkien yhteisestä asiasta. Työyhteisön hyvinvointi koostuu usein pienistä ja hyvin arkisistakin asioista. Myös työhyvinvoinnin parantaminen voidaan nähdä prosessina, jossa kuljetaan pienin askelin jatkuvasti kohti kestävämpää työarkea. Tässä viisi merkittävästi työhyvinvointia haastavaa tekijää organisaatiossa.

Osaamisen johtaminen ontuu

Henkilöstöllä on eri tavoin hankittua ja kertynyttä osaamista, jota ei syystä tai toisesta osata hyödyntää organisaatiossa. Pahimmillaan työntekijä turhautuu, ahdistuu ja vaihtaa työpaikkaa. Toinen ääripää on, että työntekijälle osoitetaan osaamistaan vaativampia työtehtäviä. Tällöin työntekijälle tulee tunne, ettei suoriudu tehtävistään, tai saa työhönsä riittävää tukea.

Työaikaa kuluu epäolennaisiin tehtäviin ja prosesseihin

Työ on huonosti johdettua ja perustehtävä on hukassa, jolloin helposti tulee keskittyneeksi olennaisen tehtävän sijaan epäolennaisuuksiin. Sitä ei välttämättä edes huomaa. Kun punainen lanka on kateissa, voi työpäivä sisältää yllättävänkin paljon hukkaa, joka sitten kertautuu turhana kiireen tuntuna.

Tavoitteet eivät ole selkeät

Työyhteisölle ei ole riittävästi avattu, mitä organisaation tavoitteet heidän arjen työssään tarkoittavat ja millä keinoilla niihin voidaan yhdessä päästä. Pahimmassa tapauksessa johdosta paria porrasta alemmas ei ole edes kuultu strategiasta. Tällöin työntekijöillä ei ole selvillä, mitä heiltä odotetaan.

Roolit ovat hukassa ja/tai ristissä

Työyhteisön jäsenet eivät tiedä, mitkä tehtävät kuuluvat ns. kenenkin tontille ja kuka vastaa mistäkin tehtävistä ja kokonaisuuksista. Vastuuongelmat tai ristikkäiset roolit vaikuttavat herkästi tiimityön laatuun negatiivisesti.

Tunne tasavertaisuuden ja vaikuttamisen mahdollisuuksien puuttumisesta

Työntekijät eivät koe voivansa vaikuttaa työyhteisöä koskevaan kehittämiseen ja päätöksentekoon. Se voi olla kyllä strategisesti auki kirjoitettu ja tavoiteltu tilanne, mutta ei kuitenkaan käytännössä toteudu riittävän hyvin, tai sisäinen viestintä ei toimi. Hiljaisen tiedon merkitys osana tietojohtamista ja päätöksen tekoa on tulevaisuuden kannalta erittäin merkittävä ja ajankohtainen aihe.

Asiantuntija Jaana Ahl kouluttamassa työelämätaitoja

Asiantuntija Jaana Ahl omaa runsaasti kokemusta työhyvinvoinnin tutkimisesta, opettamisesta ja työyhteisöjen kehittämiseen liittyvästä kouluttamisesta. Hän listasi mielestään yleisimpiä työarkea haastavia tekijöitä, jotka kannattaa ottaa kehittämisessä huomioon.

LAB WellTechin osaavan työyhteisön palvelut tarjoavat muun muassa työarjen kehittämiseen ja työelämätaitojen oppimiseen tähtääviä koulutuksia. Käy tutustumassa palveluihin ja kysy meiltä lisää.